Kan je ondernemerschap spiritueel zijn?
Kan je ondernemerschap spiritueel zijn?
Spiritueel ondernemen is een houding van waaruit je je bedrijf leidt.
Dit zijn een aantal ingrediënten van spiritueel ondernemerschap:
- Werken en leven vanuit je hart en je passie
- Zijn – Doen – Hebben i.p.v. Hebben – Doen
- Dienstbaarheid aan de maatschappij i.p.v. geld, macht en ego
- Vertrouwen en hoop i.p.v. zekerheid en controle
- Gebruiken i.p.v. bezitten
- Werken met gedachtekracht en geloof in overvloed i.p.v. schaarste
- Participant en medeschepper i.p.v. slachtoffer en machteloosheid
- Gezondheidscentra i.p.v. ziekenhuizen
Vaak proberen mensen hun leven achterstevoren te leven: ze proberen meer dingen of meer geld te hebben, om meer te kunnen doen wat ze willen, zodat ze gelukkiger zouden zijn.
Het werkt eigenlijk net andersom.
“Je moet eerst zijn wie je werkelijk bent, vervolgens doen wat je moet doen, om te hebben wat je wil.”
Margaret Young
Bovenstaande spreuk wordt uitgebreid beschreven in de TAO van tijd. Centraal staat de volgorde ZIJN – DOEN – HEBBEN. Wij zijn zoals de spreuk aangeeft meestal bezig met wat willen we hebben. Vervolgens denken we na over wat we daarvoor moeten doen. Welke stappen ga ik zetten en wat heb ik daarvoor nodig. Omdat we zo bezig zijn met hebben en doen vergeten we de essentie van de dingen die we doen. We vergeten het ‘ZIJN’. Het ‘ZIJN’ bevat onze belangrijkste waarden en criteria, wat we belangrijk vinden in het leven.
Je bezighouden met ‘zijn’ geeft zingeving aan je leven. Als we ons alleen bezighouden met ‘hebben’ en ‘doen’ voelen we ons vaak aan het einde van de dag leeg, hebben we het gevoel dat we heel druk zijn geweest maar niets hebben gedaan. Dat zijn dagen waarop je niet bezig bent geweest met ‘zijn’, zingeving en zinvolheid.
Je bezighouden met ‘zijn’ met de belangrijke waarden in je leven geeft je meer vreugde, plezier en energie. Dan wordt het ook gemakkelijk om keuzes te maken, prioriteiten te stellen en nee te zeggen tegen die dingen die niet bijdragen aan je belangrijke waarden in het leven. En als je de belangrijke waarden in je leven kent, kun je vandaar uit onderzoeken wat je kunt doen, welke doelen je kunt stellen en welke stappen je kunt nemen om deze waarden te bereiken. En dan volgt ‘hebben’ vanzelf als een logisch gevolg. Dit is ook het principe van de Law of Attraction, de kracht van de intentie. Door je bezig te houden met ‘zijn’ ben je bezig met je passie en hoe jij je passie in je leven vormgeeft.
Een bijkomend voordeel is, dat wanneer je volgens deze wijze leeft, je een hele eenvoudige manier hebt om je tijd efficiënt in te delen. Het is een andere vorm van timemanagement. Want je zegt Ja tegen alle taken en werkzaamheden, keuzes die je wilt maken die jouw ‘zijn’ ofwel jouw belangrijke waarden ondersteunen. En tegen alle andere dingen zeg je Nee.
Dit concept is heel goed door te voeren naar het bedrijfsleven. Veel bedrijven hebben wel een mission statement. Maar het gebeurt net zo vaak dat deze er meer is voor de vorm. Veel medewerkers in het bedrijf weten de mission statement niet uit hun hoofd. Veel bedrijven leggen de nadruk vooral op geld verdienen en kosten besparen. Als bedrijven hun focus verleggen naar hoe zij werkelijk dienstbaar kunnen zijn aan de maatschappij i.p.v. alleen geld verdienen, krijg je bedrijven die anders gaan functioneren. Met name de farmaceutische industrie, de olie-industrie, de suikerindustrie zijn gefocust op geld verdienen en hebben eigenlijk helemaal geen belang bij ‘gezonde mensen’ want daar is geen geld aan te verdienen. Hetzelfde geldt voor verzekeringsmaatschappijen. En ook in de politiek. Is de politiek werkelijk dienstbaar aan het volk, of willen politici vooral hun stempel drukken op het beleid. Vaak spelen macht en ego een grote rol. Als bedrijven weer teruggaan naar hun roots, naar hun werkelijke bijdrage voor de maatschappij, dan worden prijzen weer eerlijker, zal de graaicultuur en verrijking van de top veranderen en wordt de maatschappij weer werkelijk gediend.
En als we uitgaan van overvloed i.p.v. schaarste en tekort is er genoeg voor iedereen.